104 | Professionele (digitale) producties maken in Adobe InDesign
Leertraject

104 | Professionele (digitale) producties maken in Adobe InDesign

Professionele (digitale) producties maken in Adobe InDesign | Een praktisch leertraject met praktijkgerichte opdrachten, live online leermomenten en aanvullend lesmateriaal. Dit traject is ook met je STAP-budget aan te vragen.

Welkom bij het leertraject ''Professionele (digitale) producties maken in Adobe Indesign". In dit leertraject ligt de focus op:

- Adobe InDesign voor layout van pagina’s

Adobe InDesign is hèt professionele pagina opmaakpakket voor grafisch ontwerpers en DTP-ers. Vanuit deze software kun je documenten aanleveren voor print, digitale publicaties en drukwerk. InDesign biedt hoge creatieve vrijheid en productiviteit als het gaat om het ontwerpen van pagina’s. Het werkt naadloos samen met Photoshop en Illustrator want dit zijn de programma’s waarin je je logo’s, illustraties en afbeeldingen in voorbereidt. Met dit programma kun je elk ontwerp realiseren, of het nu gaat om een flyer, visitekaartje, poster, folder of een compleet boekwerk.

- Toegankelijke PDF’s voor visueel gehandicapte

Sinds juli 2018 zijn alle overheids- en semi-overheidsinstanties wettelijk verplicht hun webcontent toegankelijk te publiceren. Dus de websites, maar ook alle downloads op die sites als bijvoorbeeld PDF’s. Wil je professionele layouts en documenten ontwerpen maken die online gepubliceerd kunnen worden als pdf, dan moet je deze ook toegankelijk maken. In deze cursus leer je precies hoe je je ontwerp voorbereidt om tot een in Acrobat gevalideerde toegankelijke PDF te komen.

- Reflowable ePUB

Een ePUB is een open en vrije publicatievorm die juist veel gebruikt en gelezen wordt op mobiele apparaten. Ze worden voor verschillende producties ingezet. Hierbij kun je denken aan leesboeken (romans, studiemateriaal, jaarverslagen, rapporten etc.). Maar ook boeken of tijdschriften met een meer illustratief (en interactief) karakter als kinderboeken, kookboeken, reisgidsen etc. behoren tot de mogelijkheden. Het mooie van een Reflowable ePUB is dat deze responsive is. Dit betekent dat het formaat van het scherm bepalend is voor de weergave van pagina’s en dat de lezer zelf de grootte van de typografie kan bepalen zodat deze door iedereen perfect gelezen kan worden.

Dit leertraject vergroot jouw beroepsspecifieke vaardigheden en zelfbeeld. Het traject is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben en/of professioneel werkzaam zijn binnen het thema. 

Jouw docent

Belinda Kampf is al jaren actief in de grafische sector en weet alles van de programma’s waarmee jij grafisch kunt ontwerpen. Na lang zelf actief te zijn geweest als grafisch ontwerper geeft ze nu voornamelijk les over alles wat met design te maken heeft. Na veel offline les gegeven te hebben, heeft ze nu de belangrijkste kennis gebundeld in online cursussen. Met deze kennis kun je zelf snel aan de slag. Met behulp van video's en oefenbestanden kun je op je eigen tempo leren door te doen. Belinda hoopt ook jou enthousiast te krijgen en helpt je met veel plezier op weg in de grafische sector.

Doel van het leertraject

Je kunt in Adobe InDesign op professionele wijze rijk geïllustreerde en mooi vormgegeven publicaties maken. Je weet welke stappen je moet nemen om je InDesign ontwerp goed voor te bereiden zodat je hier een pdf van kunt maken die voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast ben je in staat om professioneel en efficiënt reflowable ePUB’s te vervaardigen. Dit leertraject is bestemd voor een ieder die wil leren print- en drukwerk publicaties als flyers, folders en boeken te layouten en vorm te geven. Denk aan vormgevers en communicatiemedewerkers.

Dit leertraject vergroot jouw beroepsspecifieke vaardigheden en zelfbeeld. Het traject is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben en/of professioneel werkzaam zijn binnen het thema. 

Wat leer je

 • Documenten opzetten en druk- en printklaar maken in Adobe Indesign;
 • Vormgeven van teksten, afbeeldingen kaders en lijnen;
 • Zorgen voor consistente opmaak van teksten en vormgeving van kaders en lijnen;
 • Leer de regels en eisen van toegankelijke PDF’s;
 • Stappenplan om InDesign ontwerp klaar te stomen voor validatie;
 • PDF valideren met Adobe Acrobat tot toegankelijke PDF;
 • Workflow voor het creëren van een ePUB;
 • Benodigde software naast InDesign;
 • Teksten plaatsen en vormgeven;
 • Afbeeldingen en media (video en audio) plaatsen;
 • De inhoudsopgave vervaardigen van het digitale boek;
 • Controleren, exporteren en valideren.

Inhoud en opbouw

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

 1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs
 2. Live leren sessie introductie STAPwijz.
 3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "Professionele (digitale) producties maken in Adobe InDesign" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
 4. Live leermomenten "Professionele (digitale) producties maken in Adobe InDesign'
 5. Aanvullend lesmateriaal: Illustratieve boeken vormgeven met Adobe InDesign, Inhoudsopgaven maken met InDesign.    

Live leren

Op Stapwijz kun je ook live online leren. Onze docenten en opleiders ondersteunen je tijdens deze interactieve sessies via Zoom. Je kunt al je vragen stellen en discussies aangaan met de opleider en medestudenten. Hier vind je de verdieping op het leertraject!

Duur en studiebelasting

Onze video’s zijn met zorg gemonteerd. Hierin leggen we in een zo kort mogelijke tijd exact uit wat je moet weten. Echter om je deze technieken volledig eigen te maken zul je met al het geleerde moeten experimenteren en oefenen. Hiervoor kun je ofwel ons downloadbaar materiaal of eigen materiaal gebruiken. Houd rekening met een minimale studiebelasting van drie keer de videoduur.

Doelgroep van deze cursus

Dit leertraject is geschikt voor DTP-ers en vormgevers die opdrachten willen uitvoeren voor de overheid en/of het bedrijfsleven en ontwerpen conform de huidige regels en wetgeving moeten aanleveren. De cursus is bestemd voor een ieder die rijk geïllustreerde publicaties wil ontwerpen met Adobe InDesign en haar/zijn ontwerpen wil kunnen inzetten als een toegankelijke pdf en/of als reflowable ePUB.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit video’s met downloadbaar oefenmateriaal. Al onze video’s zijn Nederlands gesproken en ondertiteld. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van de Engelse Interface van de software maar we benoemen in onze uitleg ook de Nederlandse (vak)termen. 

Let op!
Stapwijz biedt deze software voor Windows- gebruikers gratis aan. Wanneer je beschikt over een Mac dien je zelf zorg te dragen voor de installatie van de benodigde software op je computer.

Vereiste voorkennis en vaardigheden

Voor dit leertraject is een goede algemene kennis en vaardigheden in computergebruik een vereiste. Je hoeft (nog) geen ervaring te hebben met een Adobe programma of ander opmaakpakket.

Contact

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over je cursus, dan kan je die stellen tijdens de live leren momenten of je kan direct contact zoeken met je expert via docent@stapwijz.nl. Je docent zal proberen je vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Heb je vragen over de website of het leren zelf? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding. 

Competenties

Tijdens dit leertraject werk je aan de volgende competenties:

Creativiteit

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT professionele digitale producties maken in adobe indesign

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.