101 | Allround DTP-er met Adobe worden
Leertraject

101 | Allround DTP-er met Adobe worden

Allround DTP-er met Adobe | Een praktisch leertraject met praktijkgerichte opdrachten, live online leermomenten en aanvullend lesmateriaal. Dit traject is ook met je STAP-budget aan te vragen.

Welkom bij het leertraject "Allround DTP-er met Adobe worden". In dit leertraject ga je aan de slag met drie grote Adobe programma's:

- Adobe InDesign voor layout van pagina’s

Adobe InDesign is hét professionele pagina opmaakpakket voor grafisch ontwerpers en DTP-ers. Vanuit deze software kun je documenten aanleveren voor print, digitale publicaties en drukwerk. InDesign biedt hoge creatieve vrijheid en productiviteit als het gaat om het ontwerpen van pagina’s. Het werkt naadloos samen met Photoshop en Illustrator, want dit zijn de programma’s waarin je je logo’s, illustraties en afbeeldingen in voorbereidt. Met InDesign kun je elk ontwerp realiseren, of het nu gaat om een flyer, visitekaartje, poster, folder of een compleet boekwerk.

- Adobe Illustrator voor vectortekeningen en logo’s

Adobe Illustrator is een grafisch ontwerp- en tekenpakket op basis van vectoren waarmee je logo’s en illustraties kunt maken. In deze cursus komen aan bod de basistechnieken en handelingen als opzetten van documenten, omgaan met kleuren en stalen, vormen maken en vormgeven en vectortekenen. Verder wordt er ook aandacht besteed aan meer geavanceerde mogelijkheden van het programma als het venster vormgeving, patronen, symbolen en penselen. Uiteraard mag het werken met tekst niet ontbreken. Kortom, een heel compleet pakket aan gereedschappen om dit veelzijdige programma te leren kennen en te gebruiken!

- Adobe Photoshop voor beeldbewerking en -manipulatie

Professionele fotografen, vormgevers en DTP-ers maken voor beeldbewerking gebruik van Adobe Photoshop. Het is hét instrument voor het bewerken en verwerken van digitaal zwart-wit of kleurenbeeld, bestemd voor drukwerk maar ook voor digitale publicatievormen als websites, ePub’s en (interactieve) pdf’s. In de cursus Adobe Photoshop leer je uitgebreid de belangrijkste mogelijkheden van het programma kennen die je als professional nodig hebt.

Jouw docent

Belinda Kampf is al jaren actief in de grafische sector en weet alles van de programma’s waarmee jij grafisch kunt ontwerpen. Na lang zelf actief te zijn geweest als grafisch ontwerper geeft ze nu voornamelijk les over alles wat met design te maken heeft. Na veel offline les gegeven te hebben, heeft ze nu de belangrijkste kennis gebundeld in online cursussen. Met deze kennis kun je zelf snel aan de slag. Met behulp van video's en oefenbestanden kun je op je eigen tempo leren door te doen. Belinda hoopt ook jou enthousiast te krijgen en helpt je met veel plezier op weg in de grafische sector.

Doel van de cursus

Je kunt professionele DTP-producties maken met de Adobe software. In Photoshop bereid je je afbeeldingen correct voor. In Illustrator kun je vectorillustraties en logo’s maken en in InDesign maak je je publicatie op en zorg je ervoor dat deze gedrukt, geprint of online gepubliceerd kan worden. Dit leertraject is bestemd voor een ieder die wil leren print- en drukwerk-publicaties als flyers, folders en boeken te layouten en vorm te geven. Denk aan vormgevers en communicatiemedewerkers.

Dit leertraject vergroot jouw beroepsspecifieke vaardigheden. Hij is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben en/of professioneel werkzaam zijn binnen het thema. 

Wat leer je

 • Documenten opzetten en druk- en printklaar maken in Adobe Indesign;
 • Vormgeven van teksten, afbeeldingen kaders en lijnen;
 • Zorgen voor consistente opmaak van teksten en vormgeving van kaders en lijnen;
 • Foto’s kleurcorrigeren, bewerken en manipuleren;
 • Goede kennis van de retouchemogelijkheden in Photoshop;
 • Fotocollages maken en perfectioneren;
 • Het maken van vectortekeningen als logo’s en illustraties in Adobe Illustrator;
 • Uitwisselingsmogelijkheden tussen de drie DTP-pakketten Photoshop, Illustrator en InDesign;
 • Consistent kleurbeheer toepassen binnen de DTP-paketten;
 • Juiste voorbereidingen treffen voor diverse print- en druktechnieken;
 • Exporteren aan aanleveren van druk- en printdocumenten.

Doel van dit leertraject 

De cursus is bestemd voor een ieder die wil leren print- en drukwerk-publicaties als flyers, folders en boeken te lay-outen en vorm te geven. Denk aan vormgevers en communicatiemedewerkers. Naast de publicatie in InDesign, wil je ook afbeeldingen kunnen voorbereiden, retoucheren en manipuleren in Photoshop en leren hoe je vectorillustraties en -logo’s maakt in Illustrator.

Onze video’s zijn met zorg gemonteerd. Hierin leggen we in zo kort mogelijke tijd exact uit wat je moet weten. Echter om je deze technieken volledig eigen te maken zul je met al het geleerde moeten experimenteren en oefenen. Hiervoor kun je ofwel ons downloadbaar materiaal of eigen materiaal gebruiken. Houd rekening met een minimale studiebelasting van drie keer de videoduur.

Voor dit leertraject is goede, algemene kennis en vaardigheden in computergebruik een vereiste. Je hoeft (nog) geen ervaring te hebben met een Adobe programma of ander opmaak-, fotobewerkingsprogramma of vectortekenpakket.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit video’s met downloadbaar oefenmateriaal. Al onze video’s zijn Nederlands gesproken en ondertiteld. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van de Engelse Interface van de software maar we benoemen in onze uitleg ook de Nederlandse (vak)termen. 

Let op!
Stapwijz biedt deze software voor Windows- gebruikers gratis aan. Wanneer je beschikt over een Mac dien je zelf zorg te dragen voor de installatie van de benodigde software op je computer.

Inhoud en opbouw

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

 1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs
 2. Live leren sessie introductie STAPwijz.
 3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "Allround DTP-er met Adobe worden" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
 4. Live leermomenten "Allround DTP-er met Adobe worden"
 5. Aanvullend lesmateriaal: Illustratieve boeken vormgeven met Adobe InDesign, Verpakkingen ontwerpen met Adobe Illustrator, Spetterende retouche en trucs in Photoshop. 

Live leren

Op Stapwijz kun je ook live online leren. Onze docenten en opleiders ondersteunen je tijdens deze interactieve sessies via Zoom. Je kunt al je vragen stellen en discussies aangaan met de opleider en medestudenten. Hier vind je de verdieping op het leertraject!

Contact

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over je cursus, dan kan je die stellen tijdens de live leren momenten of je kan direct contact zoeken met je expert via docent@stapwijz.nl. Je docent zal proberen je vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Heb je vragen over de website of het leren zelf? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding. 

Competenties

Tijdens dit leertraject werk je aan de volgende competenties:

Creativiteit
Informatie-analyse
Omgang met details

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT ALLROUND DTP-ER MET ADOBE WORDEN

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.