097 | Word voedselbosbouwer!
Leertraject

097 | Word voedselbosbouwer!

Word Voedselbosbouwer! | Een praktisch leertraject met praktijkgerichte opdrachten, live online leermomenten en aanvullend lesmateriaal. Dit traject is ook met je STAP-budget aan te vragen.

Ben je graag in de natuur en wil je op een positieve manier bijdragen aan de verduurzaming van ons voedsel? Of zoek je een landbouwmethode die je kunt combineren met educatieve en sociale activiteiten? Misschien droom je zelfs al van het opzetten van een voedselbos. Dit leertraject is geschikt voor iedereen met interesse in voedselbossen en de ambitie om hier professioneel als ondernemer mee te gaan werken.

Let op: dit is geen training voor het ONTWERP van een voedselbos en de beplanting.

Jouw docent

Liesbeth is professioneel voedselbosbouwer en -trainer. Ze is eigenaar en beheerder van Voedselbos Benthuizen dat ze een paar jaar geleden zelf heeft opgestart. In de training deelt ze de kennis en ervaring die zij hiermee heeft opgebouwd. Vanuit haar achtergrond als senior beleidsadviseur en projectmanager brengt ze daarnaast haar expertise in over juridische aspecten, financiering en organisatorische aspecten. Die combinatie maakt dat ze kan adviseren over alle aspecten van het opstarten van een voedselbos.

Doel van het leertraject

Het doel van het leertraject is om inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van het beroep van voedselbosbouwer. Je krijgt met name inzicht in de organisatorische aspecten van het opzetten en de exploitatie van een voedselbos.

Primaire doelgroep zijn mensen die professioneel aan de slag willen met een voedselbos, voor zichzelf of in opdracht van iemand anders. Daarnaast is het leertraject interessant als je als vrijwilliger een voedselbos wilt opzetten of als je een voedselbos wilt opzetten om (grotendeels) zelfvoorzienend te leven.

Dit leertaject is geschikt voor iedereen met interesse in voedselbossen en de ambitie om hier professioneel mee te gaan werken.

Dit leertraject vergroot jouw beroepsspecifieke vaardigheden en je zelfbeeld. Het traject is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben en/of professioneel werkzaam zijn binnen het thema. 

Wat ga je leren

 • je hebt basiskennis over een voedselbos en de ontwerpprincipes;
 • kennis over de juridische aspecten van een voedselbos;
 • je hebt inzicht in de verschillende fases van het opzetten van een voedselbos;
 • je hebt inzicht in de financiële aspecten: je weet subsidies te vinden, weet welke financieringsmogelijkheden er zijn en welke verdienmogelijkheden. En je weet hoe je daarin een goede keuze kunt maken;
 • je hebt kennis en inzicht in de organisatorische aspecten zoals de organisatievorm, communicatie, werken met vrijwilligers enz.;
 • je hebt tijdens het leertraject toegewerkt naar een plan om een (eigen) voedselbos te realiseren.

Inhoud en opbouw

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

 1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs.
 2. Live leren sessie introductie Stapwijz.
 3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "Word voedselbosbouwer" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
 4. Live leermomenten "Word voedselbosbouwer"
 5. Aanvullend lesmateriaal: Brainstormen, Jaarrekening basics, Handboek voor wereldverbeteraars: Hoe je als praktische idealist je dromen kunt waarmaken.

Live leren

Op Stapwijz kun je ook live online leren. Onze docenten en opleiders ondersteunen je tijdens deze interactieve sessies via Zoom. Je kunt al je vragen stellen en discussies aangaan met de opleider en medestudenten. Hier vind je de verdieping op het leertraject!

Contact

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over je cursus, dan kan je die stellen tijdens de live leren momenten of je kunt direct contact zoeken met je expert via docent@stapwijz.nl. Je docent zal proberen je vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Heb je vragen over de website of het leren zelf? Je studiebegeleider is bereikbaar via studiebegeleider@stapwijz.nl.

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding. 

Competenties

Tijdens dit leertraject werk je aan de volgende competenties:

Ambitie
Anticiperen
Besluitvaardigheid
Betrokkenheid
Creativiteit
Durf
Initiatief nemen
Omgevingsbewustzijn
Onafhankelijkheid
Organisatiegericht aansturen
Plannen en organiseren
Prioritering
Probleemanalyse
Samenbindend leiderschap
Stressbestendigheid
Vasthoudendheid
Verandervermogen
Zelfvertrouwen

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT WORD VOEDSELBOSBOUWER

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.