051 | Management kun je leren
Leertraject

051 | Management kun je leren

Management kun je leren | Een praktisch leertraject met  praktijkgerichte opdrachten, live online leermomenten en aanvullend lesmateriaal. Vanaf 2023 niet meer subsidiabel met STAP-budget.

Management gaat over de doorlopende aandacht voor en sturing op de gezondheid van een bedrijf of organisatie. Dit speelt zich af op verschillende niveaus. Een bedrijf moet gezond zijn in relatie tot de buitenwereld en tot de binnenwereld. In dit leertraject wordt uitgelegd wat management in de kern is, waarom het zo’n uitdaging is, en hoe je meer grip krijgt. Je leert vijf aanpakken om je managementgrip te vergroten, o.a. via diverse praktische tools en aanwijzingen.

Jouw docent

Ik, Machiel Emmering, studeerde economie en bedrijfskunde, promoveerde bij Nyenrode. Werkte voor De Nederlandsche Bank, Nyenrode, Sara Lee, Philips en Innopay. Sinds 2007 zzp’er, met opdrachten voor o.a. ING, Economische Zaken, MasterCard, eBay en Heerema. Publiceerde diverse artikelen en boeken. Over mijn stijl. Ik ben informeel en waar mogelijk vrij direct. Ik heb een mooi pak, maar draag het pakweg nooit (hartstikke "done" sinds Steve Jobs en Googlejongens Page en Brin, maar niet overal). Ik richt me graag op inhoud en (nut van) te verrichten werk, met als het even kan no-nonsense en vrolijke interacties.

Doel van het leertraject

Doel is om je te leren hoe je je managementgrip op de zaak kan vergroten, zodat je meer pro-actief kan bouwen aan het bedrijf en minder reactief ad hoc issues aan het oplossen bent. Ook leer je begrijpen waarom je misschien maar tot beperkte hoogte grip wilt, vanwege de implicaties die vergaande drang tot controle en beheersing heeft. Dit leertraject is voor iedereen die de managementtaak wil aanscherpen om meer grip op de zaak te krijgen, en het gevoel van ad hoc besturing (vooral reageren op issues die voortdurend voorbijkomen) te verminderen. Advies vooropleiding: HBO bachelor.

Dit leertraject vergroot je algemene inzetbaarheid en zelfbeeld. Het leertraject leert je je zelfmanagement te versterken, je sociale vaardigheden te verbeteren en efficiënter mensen en taken te managen. Ook verbetert het je innovatieve- en analytische vaardigheden. Hiermee richt het leertraject zich op jouw carriere en/of het professionaliseren van je werkzaamheden. Het leertraject is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen of mensen die professionele ambities hebben. 

Wat leer je

  • Inzicht in je persoonlijke communicatie- en gedragsstijlen;
  • Kennis van management: wat is het, wat is de noodzaak, wat is de kerntaak, wat is de focus, en dit op drie niveaus;
  • Kennis van hoe management werkt: wat manage je eigenlijk, wat zijn de stappen in de mentale lus die je steeds doorloopt, welke implicaties heeft dat voor wat je allemaal zou moeten weten, en wat zijn intrinsieke, complicerende factoren;
  • Verbeteren van management: o.a. systematiek bouwen, managementmodellen.

Inhoud en opbouw 

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

  1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs
  2. Live leren sessie introductie STAPwijz.
  3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "Management kun je leren" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
  4. Live leermomenten "Management kun je leren"
  5. Aanvullend lesmateriaal: Business model, business plan, business case, De luie manager, De laatste manager.   

Let op: de sheets zijn in het Engels, omdat veel van de terminologie oorspronkelijk Engelstalig is. De video’s die horen bij dit leertraject zijn wèl in het Nederlands. Op deze manier volg je de cursus in feite tweetalig.

Live leren

Op Stapwijz kun je ook live online leren. Onze docenten en opleiders ondersteunen je tijdens deze interactieve sessies via Zoom. Je kunt al je vragen stellen en discussies aangaan met de opleider en medestudenten. Hier vind je de verdieping op het leertraject!

Contact

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over je cursus, dan kan je die stellen tijdens de live leren momenten of je kan direct contact zoeken met je expert via docent@stapwijz.nl. Je docent zal proberen je vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Heb je vragen over de website of het leren zelf? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding. 

Competenties

Tijdens dit leertraject werk je aan de volgende competenties:

Ambitie
Besluitvaardigheid
Creativiteit
Delegeren
Discipline
Initiatief nemen
Mondelinge vaardigheid
Motiveren
Omgang met details
Omgevingsbewustzijn
Ontwikkelen medewerkers
Organisatiegericht aansturen
Plannen en organiseren
Prioritering
Probleemanalyse
Samenbindend leiderschap
Stressbestendigheid
Timemanagement
Verandervermogen
Zelfinzicht
Zelfvertrouwen

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT MANAGEMENT KUN JE LEREN

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.