037 | Websites maken
Leertraject

037 | Websites maken

Websites maken | Een praktisch leertraject met  praktijkgerichte opdrachten, live online colleges en aanvullend leermateriaal. Dit traject is ook met je STAP-budget aan te vragen.

Met het gratis Open Source CMS WordPress kun je professionele websites maken voorzien van alle functionaliteiten die je maar wenst. WordPress maakt gebruik van Thema’s voor de vormgeving en plug-ins voor de functionaliteiten.

Omdat WordPress wereldwijd een enorm populair CMS is en de basis vormt voor miljoenen websites, is het een zeer betrouwbaar CMS waar continu gewerkt wordt aan veiligheid en functionaliteit. Vanwege de populariteit worden er ook veel plug-ins ontwikkeld door derden.

Jouw docent

Belinda Kampf is al jaren actief in de grafische sector en weet alles van de programma’s waarmee jij grafisch kunt ontwerpen. Na lang zelf actief te zijn geweest als grafisch ontwerper geeft ze nu voornamelijk les over alles wat met design te maken heeft. Na veel offline les gegeven te hebben, heeft ze nu de belangrijkste kennis gebundeld in online cursussen. Met deze kennis kun je zelf snel aan de slag. Met behulp van video's en oefenbestanden kun je op je eigen tempo leren door te doen. Belinda hoopt ook jou enthousiast te krijgen en helpt je met veel plezier op weg in de grafische sector.

Doel van het leertraject

In dit leertraject leer je hoe je met WordPress een website opzet met behulp van templates. Je start deze cursus met het kiezen van een webhost en domeinnaam. Let op dat je een webhost kiest die voorziet in het makkelijk installeren van Wordpress. Hieraan zijn natuurlijk kosten verbonden die voor jouw eigen rekening komen. De website is immers direct jouw eigen bezit en kan niet door ons of een andere partij afgesloten worden.

Ter informatie: Bij Strato kost een Basic wordpress hosting ongeveer € 12,- voor het eerste jaar (Daarna kost de hosting ongeveer € 5,- per maand). In de cursus laten wij je zien hoe je bij Strato jouw Wordpress website kan opstarten. Maar het staat je vrij om elke andere webhost te kiezen. Het kan dan wel zijn dat bij die webhost de installatieprocedure net iets anders verloopt. Maar de meeste webhosts zullen je bij deze procedure graag willen helpen.

We behandelen het toepassen van Templates, het downloaden en installeren van de meest belangrijke plug-ins. Denk aan SEO, Google maps, contactformulieren, privacyverklaring (GDPR), fotogallerijen etcetera

Dit leertraject vergroot jouw beroepsspecifieke vaardigheden en vergroot jouw zelfbeeld. Het leertraject is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben, of professioneel werkzaam zijn binnen het thema ICT.

Voor dit leertraject is een goede algemene kennis en vaardigheden in computergebruik een vereiste. 

Wat leer je

 • Introductie CMS Wordpress;
 • Het kiezen voor een webhost met Wordpress Hosting;
 • Het installeren van WordPress bij de webhost;
 • Wordpress Themes installeren en aanpassen;
 • Content beheren in Wordpress;
 • Pagina's, berichten, menubalk met pulldown-menu maken;
 • Externe links maken;
 • Widgets plaatsen, positioneren en verwijderen;
 • Een blog maken;
 • Afbeeldingen importeren, voorzien van info en bewerken;
 • Video plaatsen vanuit YouTube en Vimeo;
 • Uitbreidingen voor Wordpress als contactformulier, Google maps en cookiefunctie; 
 • Thema's installeren, activeren en aanpassen met behulp van CSS;
 • Een Child-theme maken;
 • Toegang en rolverdeling organiseren met passwords;
 • SEO op Website-niveau (Site SEO) Yoast;
 • SEO: Yoast en Metatags;
 • Backup maken met Akeeba Backup;
 • Safety-plugin: Themes Security;
 • Gutenberg versus klassieke modus (Classic Editor).

Inhoud en opbouw 

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

 1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs
 2. Live leren sessie introductie STAPwijz.
 3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "Websites maken" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
 4. Live leermomenten "Websites maken"
 5. Aanvullend lesmateriaal: Schrijven voor SEO, Maak ze gek, Kickass content.

Contact

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over je cursus, dan kan je die stellen tijdens de live leren momenten of je kan direct contact zoeken met je expert via docent@stapwijz.nl. Je docent zal proberen je vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Heb je vragen over de website of het leren zelf? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding. 

Competenties

Tijdens dit leertraject werk je aan de volgende competenties:

Aanpassingsvermogen
Anticiperen
Besluitvaardigheid
Creativiteit
Informatie-analyse
Initiatief nemen
Luisteren
Mondelinge vaardigheid
Omgang met details
Omgevingsbewustzijn
Onafhankelijkheid
Oordeelsvorming
Overtuigingskracht
Prioritering
Probleemanalyse
Samenwerken
Schriftelijke vaardigheid
Toewijding
Zelfvertrouwen

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT WEBSITES MAKEN

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.