011 | Ontwerpen met Adobe InDesign
Leertraject

011 | Ontwerpen met Adobe InDesign

Ontwerpen met Adobe InDesign | Een praktisch leertraject met praktijkgerichte opdrachten, live online leemomenten en aanvullend lesmateriaal. Dit traject is ook met je STAP-budget aan te vragen.

Adobe InDesign is hét pagina opmaak programma waar professionele DTP’ers en vormgevers papieren- en digitale publicaties mee vervaardigen. Denk aan flyers, brochures, boeken, interactieve tijdschriften, ePub’s, interactieve PDF’s, PDF-formulieren en zelfs webpagina’s. Het programma werkt naadloos en native samen met andere programma’s van Adobe zoals Illustrator en Photoshop. Deze programma’s leveren al heel veel illustraties en afbeeldingen die je in een layout kunt gebruiken maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken en/of samenstellen.

Jouw docent

Belinda Kampf is al jaren actief in de grafische sector en weet alles van de programma’s waarmee jij grafisch kunt ontwerpen. Na lang zelf actief te zijn geweest als grafisch ontwerper geeft ze nu voornamelijk les over alles wat met design te maken heeft. Na veel offline les gegeven te hebben, heeft ze nu de belangrijkste kennis gebundeld in online cursussen. Met deze kennis kun je zelf snel aan de slag. Met behulp van video's en oefenbestanden kun je op je eigen tempo leren door te doen. Belinda hoopt ook jou enthousiast te krijgen en helpt je met veel plezier op weg in de grafische sector.

Doel van het leertraject

In dit leertraject leer je de basisfuncties van het programma kennen. Het aanmaken van een document is hierin een eerste stap. Maar ook aan basishandelingen als in- en uitzoomen wordt ruimschoots aandacht besteed. Vervolgens is het handig wegwijs te worden in de wereld van de kaders: alles in een document staat in een kader. Leer hoe je basisvormen gebruikt om deze kaders te maken en maak kennis met de vele mogelijkheden van selecteren en dupliceren van deze kaders. Heb je dit een beetje onder de knie? Ga dan verder met het transformeren en uitlijnen van kaders en krijg grip op de diverse onderdelen van je pagina-layout! Dit leertraject is bestemd voor een ieder die wil leren print- en drukwerk-publicaties als flyers, folders en boeken te layouten en vorm te geven. Denk aan vormgevers en communicatiemedewerkers.

Dit leertraject vergroot jouw beroepsspecifieke vaardigheden en jouw zelfbeeld. Het leertraject is geschikt voor mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben of professioneel werkzaam zijn binnen het thema. 

Wat leer je

 • Aanmaken en bewaren van documenten;

 • Hulplijnen, zetspiegel en weergave-opties;
 • Kennismaken met de interface en werkruimtes;
 • Zoomen en navigeren;
 • Objecten transformeren, uitlijnen en verdelen;
 • Hoekeffecten toepassen;
 • Kopiëren, met en zonder grid;
 • Slim werken met lagen;
 • Groeperen en vergrendelen van objecten.

Inhoud en opbouw 

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

 1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs
 2. Live leren sessie introductie Stapwijz.
 3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "011 | Ontwerpen met Adobe InDesign" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
 4. Live leermomenten "Ontwerpen met Adobe Indesign"
 5. Aanvullend lesmateriaal: Adobe InDesign - Tekstopmaak - II, Adobe InDesign - Afbeeldingen en Illustraties - III, Adobe InDesign - Illustratief werken - IV, Illustratieve boeken vormgeven met Adobe InDesign, Interactieve CV in InDesign.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit video’s met downloadbaar oefenmateriaal. Al onze video’s zijn Nederlands gesproken en ondertiteld. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van de Engelse Interface van de software maar we benoemen in onze uitleg ook de Nederlandse (vak)termen.

Let op!
Stapwijz biedt deze software voor Windows- gebruikers gratis aan. Wanneer je beschikt over een Mac dien je zelf zorg te dragen voor de installatie van de benodigde software op je computer.

Live leren

Op Stapwijz kun je ook live online leren. Onze docenten en opleiders ondersteunen je tijdens deze interactieve sessies via Zoom. Je kunt al je vragen stellen en discussies aangaan met de opleider en medestudenten. Hier vind je de verdieping op het leertraject!

Contact

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over je cursus, dan kan je die stellen tijdens de live leren momenten of je kan direct contact zoeken met je expert via docent@stapwijz.nl. Je docent zal proberen je vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Heb je vragen over de website of het leren zelf? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding. 

Competenties

Tijdens dit leertraject werk je aan de volgende competenties:

Anticiperen
Besluitvaardigheid
Creativiteit
Durf
Klantgerichtheid
Luisteren
Omgang met details
Overtuigingskracht
Prioritering

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT ONTWERPEN MET ADOBE INDESIGN

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.