067 | Organisatie-ontwerp
Leertraject

067 | Organisatie-ontwerp

Organisatie-ontwerp | Een praktisch leertraject met praktijkgerichte opdrachten, live online colleges en aanvullend leermateriaal. Dit traject is ook met je STAP-budget aan te vragen. Vanaf 2023 niet meer subsidiabel met STAP-budget.

Als je eenmaal in business bent, moet je zorgen dat de uitvoering van je operaties soepel verloopt. Naarmate hier meer mensen bij betrokken zijn wordt een heldere en vaste verdeling van het werk belangrijker, ofwel het 'ontwerp' van de organisatie. Daarbij is lang geleund op de principes van scientific management, leidend tot traditionele structuren die zich kenmerken door hiërarchie, strakke processen, functionele scheiding van taken, en nog wat praktijken. Omdat zulke structuren naast hun voordelen tot flinke nadelen leiden, zijn er modernere vormen van organiseren gekomen die die nadelen reduceren. Na het volgen van dit leertraject begrijp je het effect van het organisatie-ontwerp op het functioneren van je organisatie en krijg je de eerste ideeën om het ontwerp eventueel aan te passen.

Jouw docent

Ik, Machiel Emmering, studeerde economie en bedrijfskunde, promoveerde bij Nyenrode. Werkte voor De Nederlandsche Bank, Nyenrode, Sara Lee, Philips en Innopay. Sinds 2007 zzp’er, met opdrachten voor o.a. ING, Economische Zaken, MasterCard, eBay en Heerema. Publiceerde diverse artikelen en boeken. Over mijn stijl. Ik ben informeel en waar mogelijk vrij direct. Ik heb een mooi pak, maar draag het pakweg nooit (hartstikke "done" sinds Steve Jobs en Googlejongens Page en Brin, maar niet overal). Ik richt me graag op inhoud en (nut van) te verrichten werk, met als het even kan no-nonsense en vrolijke interacties.

Doel van het leertraject

Doel is om je te leren om organisaties die groeien of die juist zijn vastgeroest beter te stroomlijnen voor meer effectiviteit en efficiëntie. Dit leertraject is algemeen gezien voor iedereen die beter wil snappen wat het effect van een organisatiestructuur is op het functioneren van de organisatie. Specifieker gezien is het voor iedereen die voelt dat er iets moet veranderen aan het organisatie-ontwerp en die daarover eerste ideeën wil krijgen. Advies vooropleiding: HBO bachelor.

Dit leertraject vergroot je algemene inzetbaarheid en zelfbeeld. Het leertraject leert je je zelfmanagement te versterken, je sociale-, innovatieve- en analystische vaardigheden te verbeteren en efficiënter mensen en taken te managen. Hiermee richt het leertraject zich op jouw carriere en/of het professionaliseren van je werkzaamheden. Het leertraject is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben en/of professioneel werkzaam zijn binnen het thema HR.

Wat leer je

  • Kennis van organisatieontwerp: wat is het, wat zijn bruikbare indelingen;
  • Kennis van klassiek ontwerp: scientific management, de tools en praktijken, de voor- en nadelen daarvan;
  • Kennis van modern ontwerp: welke zwakke punten die door klassiek ontwerp ontstaan moeten gerepareerd worden, principes van modern organiseren, praktijken op drie niveaus, voorwaarden om ermee aan de slag te kunnen, vergelijking met klassiek.

Inhoud en opbouw 

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

  1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs
  2. Live leren sessie introductie STAPwijz.
  3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "Organisatie ontwerp" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
  4. Live leermomenten "Organisatie ontwerp"
  5. Aanvullend lesmateriaal: Denken in organisaties, Organisatie, De laatste manager.   

Aantal modules

Het leertraject bestaat uit een DISC scan, een onlinecursus, een eindopdracht en aanvullend lesmateriaal.

Toetsing

Kleine opdrachten tijdens de online cursus, een eindtoets met o.a. meerkeuzevragen en een eindopdracht. 

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding.

Besluitvaardigheid
Creativiteit
Discipline
Energie
Initiatief nemen
Luisteren
Mondelinge vaardigheid
Omgang met details
Omgevingsbewustzijn
Onafhankelijkheid
Oordeelsvorming
Overtuigingskracht
Plannen en organiseren
Prioritering
Probleemanalyse
Samenwerken
Stressbestendigheid
Timemanagement
Vasthoudendheid
Verandervermogen
Zelfinzicht
Zelfvertrouwen

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT ORGANISATIE ONTWERP

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.