049 | Finance voor managers
Leertraject

049 | Finance voor managers

Finance voor managers | Een praktisch leertraject met praktijkgerichte opdrachten, live online leermomenten en aanvullend lesmateriaal. Vanaf 2023 niet meer subsidiabel met STAP-budget.

Financiële kennis is cruciaal voor managers omdat alles wat je doet moet leiden tot goede financiële resultaten: al je inspanningen om goed in de markt te staan, te vernieuwen en goed georganiseerd te zijn. En dat geheel goed te managen. In dit leertraject leer je financiën beter begrijpen en beoordelen. Want om iets met financiële informatie te kunnen doen, moet je de basis van finance begrijpen.

Overigens lijkt finance soms wel wat verwarrend: je kan productief zijn maar toch niet winstgevend, of omgekeerd. Je kan solvabel maar niet liquide zijn, of omgekeerd. Het kan aantrekkelijk zijn om schuld te hebben, of niet. Je kan administratief winst hebben maar in de praktijk failliet worden verklaard. Uiteindelijk grijpen alle begrippen en inzichten logisch in elkaar. Het belangrijkste is dat je door alle getallen heen het verhaal blijft zien. Finance voor Managers gaat fundamenteel gezien dus niet over getallen.

Jouw docent

Machiel Emmering studeerde economie en bedrijfskunde, promoveerde bij Nyenrode. Werkte voor De Nederlandsche Bank, Nyenrode, Sara Lee, Philips en Innopay. Sinds 2007 zzp’er, met opdrachten voor o.a. ING, Economische Zaken, MasterCard, eBay en Heerema. Publiceerde diverse artikelen en boeken. Over zijn stijl? Hij is informeel en waar mogelijk vrij direct. Hij heeft een mooi pak, maar draag het pakweg nooit (hartstikke "done" sinds Steve Jobs en Googlejongens Page en Brin, maar niet overal). Hij richt zich graag op de inhoud en (nut van) te verrichten werk, met als het even kan ook op no-nonsense en vrolijke interacties.

Doel van het leertraject

Doel is om jou als manager kennis van finance bij te brengen. In dit leertraject doe je de meest basale kennis van accounting op. Ook leer je de essentiële informatie in de jaarstukken doorzien, evenals de getallen (inclusief fraude). Dit leertraject is voor iedereen die succesvoller meer van management en bedrijfsvoering wil begrijpen. Specifieker gezien, is de cursus voor iedereen voor wie het nuttig is de basis van finance te begrijpen. Advies vooropleiding: HBO bachelor.

Dit leertraject vergroot jouw beroepsspecifieke vaardigheden en zelfbeeld. Het leertraject is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen met professionele ambities en mensen die professioneel werkzaam zijn binnen het thema.

Wat leer je

  • Kennis van de essentie van financiën: waar het echt om gaat en de natuurwet van accounting;
  • Kennis van financiële kernoverzichten: balans, V&W, cash flow, equity;
  • Getallen leren lezen: ratio’s en metrieken, verhalen over en manipulatie van cijfers snappen.

Inhoud en opbouw 

Het leerprogramma voor dit leertraject bestaat uit:

  1. Telefonische introductie op je nieuwe leertraject door een van onze studie-adviseurs
  2. Live leren sessie introductie STAPwijz.
  3. Online cursus met persoonlijke begeleiding "Finance voor managers" inclusief verschillende praktijkopdrachten, toetsen en een uitgebreide eindopdracht.
  4. Live leermomenten "Finance voor managers"
  5. Aanvullend lesmateriaal: Jaarrekening basics, Concurrentie-analyse, De succesillusie.

Live leren

Op Stapwijz kun je ook live online leren. Onze docenten en opleiders ondersteunen je tijdens deze interactieve sessies via Zoom. Je kunt al je vragen stellen en discussies aangaan met de opleider en medestudenten. Hier vind je de verdieping op het leertraject!

Contact

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over je cursus, dan kan je die stellen tijdens de live leren momenten of je kan direct contact zoeken met je expert via docent@stapwijz.nl. Je docent zal proberen je vragen binnen 48 uur te beantwoorden.

Heb je vragen over de website of het leren zelf? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Certificaat 

Als je het leertraject succesvol afrondt, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat als bewijs van afronding. 

Competenties

Tijdens dit leertraject werk je aan de volgende competenties:

Anticiperen
Besluitvaardigheid
Discipline
Informatie-analyse
Omgang met details
Omgevingsbewustzijn
Oordeelsvorming
Organisatiegericht aansturen
Overtuigingskracht
Probleemanalyse
Zelfvertrouwen

WELKOM BIJ HET LEERTRAJECT FINANCE VOOR MANAGERS

Onderstaand vind je de onderdelen van jouw leertraject. Zoals je weet kan je pas 1 maand na aanmelding met je leertraject starten. Je start de onderdelen door op de tegeltjes te klikken. Heb je vragen over de website of over het gebruik? Dan kan je je studiebegeleider bereiken op: studiebegeleider@stapwijz.nl.

Heel veel leerplezier!

START DE CURSUS

Nu je weet hoe alles werkt, begin je hieronder met je cursus.
Vergeet niet je opdrachten naar je docent te sturen en de live leren sessies te volgen.

AANVULLEND LESMATERIAAL

Onderstaand lesmateriaal is een belangrijk onderdeel van de cursus. Uiteraard kun je vragen over de inhoud van dit lesmateriaal stellen tijdens de live leren sessies.