Effectief communiceren met infographics

Online cursus Effectief communiceren met infographics

Leer Communiceren met infographics

Infographic betekent letterlijk het visualiseren van informatie (data). Het streven voor een goede infographic is om (complexe )informatie op eenvoudige wijze te laten communiceren. Een interessante infographic kan zorgen voor inkomende links naar je website en kan eenvoudig gedeeld worden op social media platvormen. Daarom zijn geslaagde infographics ook hele krachtige marketingtools.

Beelden spreken tot de verbeelding
En hoe doe je dat dan, een visuele vertaling maken van informatie? Beeld en kleur communiceert het snelst. Het menselijk brein kan beeld en kleur veel sneller verwerken dan tekst. Al deze designkwesties pikken wij mensen in één seconde moeiteloos op en vertalen we gelijk naar een boodschap of verhaal. Dat verhaal of die boodschap die we binnen een seconde concluderen moet dan wel passen bij het doel en de kernboodschap van de infographic. Blijkt de boodschap iets anders te zijn dan wat de kijker zo snel had bedacht dan voelt deze zich op het verkeerde been gezet en wekt dit irritatie op. Het bedenken van een infographic is dan ook geen invuloefening en vergt aardig wat creativiteit en denkwerk van de ontwerper.
Dus is het taak om de kunst van het communiceren met beeld, kleur, compositie en vormgeving goed onder te knie te krijgen. Daar gaat deze cursus over. 

Doel van de cursus

Dit is geen doe-cursus. Je leert geen infographics daadwerkelijk te maken. Daarvoor zou je onze cursus Infographics maken met Adobe Illustrator kunnen gaan volgen. In deze cursus leer je aan welke voorwaarden een goede infographic moet voldoen. Aan de hand van voorbeelden leer je goede en slechte infographics van elkaar te onderscheiden. Je zult gaan begrijpen dat de wijze waarop je compositie, tekst, illustratie en kleur moet inzetten voor een infographic echt zijn eigen regels heeft.

Wat ga je leren

  • Geschiedenis van de infographic
  • Kenmerken van goede infographics
  • De kracht van visuele communicatie
  • De communicatiekracht van symbolen en grafieken
  • Foutieve toepassingen van grafieken
  • De communicatiekracht van kleur en kleurenpalet samenstellen
  • Bestandsformaten infographics
  • Soorten composities van infographics
  • Typografie en typografische vormentaal
  • Consistentie in vormgeving, kleur en typografie
  • Data en teksten voor infographics
  • Hoe bereik je je doelgroep en wat is de doelstelling
  • Inhoud bepalen en tekst schrijven
  • Herkomst van de data, bronnenonderzoek
  • SEO waarde van infographics

Duur en studiebelasting

De duur van deze videocursus is 1 uur en 26 minuten met een studiebelasting van ca. 2 tot 3 uur. Onze video’s zijn met zorg gemonteerd. Hierin leggen we in een zo kort mogelijke tijd exact uit wat je moet weten. Echter om je deze technieken volledig eigen te maken zul je met al het geleerde moeten experimenteren en oefenen. Hiervoor kun je ofwel ons downloadbaar materiaal of eigen materiaal gebruiken. Houd rekening met een minimale studiebelasting van twee keer de videoduur.

Doelgroep van deze cursus

Ben je communicatiemedewerker en/of tekstschrijver en moet je een vormgever aansturen om een infographic te maken dan ben jij verantwoordelijk voor de teksten en de inhoud. Content en teksten leveren voor een infographic vereist echt een specifieke kijk op de opdracht. Ben je vormgever en is het jouw taak om infographics vorm te geven dan moet je je bewust zijn dat niet elk soort content geschikt is om toe te passen in een infographic. Zowel tekstschrijvers als vormgevers hebben baat bij dit inzicht om tot goede en krachtige infographics te komen. Dit is absoluut een samenspel tussen opdrachtgever, tekstschrijver en vormgever.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit video’s met downloadbaar oefenmateriaal. Al onze video’s zijn Nederlands gesproken en ondertiteld. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van de Engelse Interface van de software maar we benoemen in onze uitleg ook de Nederlandse (vak)termen. Je dient zelf zorg te dragen voor de installatie van de benodigde software op je computer.

Opbouw van de cursus

Deze cursus is opgebouwd uit instructievideo’s verdeeld over hoofdstukken. Wij adviseren om de volgorde van de hoofdstukken en de video’s aan te houden aangezien latere video’s vaak teruggrijpen op geleerde kennis in eerder video’s.

Vereiste voorkennis en vaardigheden
Voor het volgen van deze cursus heb je geen specifieke voorkennis nodig.

Toetsing

Deze cursus bevat geen eindtoets. 

Certificaat / afronding

Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je een gewaarmerkt bewijs van afronding. 

Tip: Bewaar je bewijs van afronding bij je (LinkedIn) profiel, At Monday Talentcard®, portfolio of online CV. Zo raak je het nooit meer kwijt en toon je bovendien aan iedereen jouw ambitie en talent. 

Omgang met details