Organisatie-ontwerp

Online cursus Organisatie-ontwerp

Deze cursus helpt je om organisaties die groeien of die juist zijn vastgeroest beter te stroomlijnen voor meer effectiviteit en efficiëntie.

Als je eenmaal in business bent, moet je zorgen dat de uitvoering van je operatie soepel verloopt. Naarmate hier meer mensen bij betrokken zijn, wordt een heldere en vaste verdeling van het werk belangrijker, ofwel het 'ontwerp' van de organisatie. Daarbij is lang geleund op de principes van scientific management, leidend tot traditionele structuren die zich kenmerken door hiërarchie, strakke processen, functionele scheiding van taken, en nog wat praktijken. Omdat zulke structuren naast hun voordelen tot flinke nadelen leiden, zijn er modernere vormen van organiseren gekomen die die nadelen reduceren. Via deze cursus snap je het effect van het organisatie-ontwerp op het functioneren van je organisatie en krijg je de eerste ideeën om het ontwerp eventueel aan te passen.

Deze cursus vergroot je algemene inzetbaarheid en zelfbeeld. De cursus leert je je zelfmanagement te versterken, je sociale-, innovatieve- en analystische vaardigheden te verbeteren en efficiënter mensen en taken te managen. Hiermee richt de cursus zich op jouw carriere en/of het professionaliseren van je werkzaamheden. De cursus is geschikt voor ondernemers, mensen die een carrièreswitch wensen, mensen die professionele ambities hebben en/of professioneel werkzaam zijn binnen het thema HR.

Doel van de cursus

Doel is om je te leren om organisaties die groeien of die juist zijn vastgeroest beter te stroomlijnen voor meer effectiviteit en efficiëntie.

Wat kan je of ken je na de cursus

  • Kennis van organisatieontwerp: wat is het, wat zijn bruikbare indelingen
  • Kennis van klassiek ontwerp: scientific management, de tools en praktijken, de voor- en nadelen daarvan
  • Kennis van modern ontwerp: welke zwakke punten die door klassiek ontwerp ontstaan moeten gerepareerd worden, principes van modern organiseren, praktijken op drie niveaus, voorwaarden om ermee aan de slag te kunnen, vergelijking met klassiek

Duur en studiebelasting

De cursus 'Organisatie-ontwerp' duurt 8 tot 10 uur. Wil je het maximale rendement uit je e-learning halen en de opgedane kennis verrijken met omringende inzichten, duik dan nog een slag dieper in het meegeleverde e-boek. De totale studiebelasting bedraagt dan 16 tot 20 uur.

Doelgroep en vooropleiding

De cursus is algemeen gezien voor iedereen die beter wil snappen wat het effect van een organisatiestructuur is op het functioneren van de organisatie. Specifieker gezien is het voor iedereen die voelt dat er iets moet veranderen aan het organisatie-ontwerp en die daarover eerste ideeën wil krijgen. Advies vooropleiding: HBO bachelor.

Vaardigheden

Door het volgen van deze cursus werk je aan de volgende vaardigheden: verband leggen tussen het functioneren van mensen en organisaties (en gebreken daarin) binnen het organisatie-ontwerp, doorzien welke mechanismen specifieke gedragingen of tekortkomingen in de hand werken, zicht krijgen op de complementaire (maar soms ook onderling wringende) werking van klassieke en moderne ontwerp-principes.

Lesmaterialen

De cursus 'Organisatie-ontwerp' bestaat uit: een algemene introductiemodule, video’s, slides, een toets, een certificaat en het boek 'Het Bedrijf'. 

Opbouw van de cursus

'Organisatie-ontwerp' begint met de introductiemodule van de grotere cursus waar deze cursus een onderdeel van is. Die introductiemodule is optioneel. Het geeft je het hele raamwerk waarin je alles van je business kan plaatsen. Daarmee wordt ook de positie van dit onderwerp ten opzichte van alle overige onderwerpen duidelijk. Dit deel duur ruim een half uur. Als je de introductiemodule niet kijkt, mis je niks ten aanzien van dit specifieke cursusonderwerp.  

Dan volgen de video’s van 'Organisatie-ontwerp'. Deze duren bij elkaar een uur. Vervolgens kan je de bijbehorende slides nog een keer in je eigen tempo doornemen. Daarna raden we je aan het betreffende hoofdstuk uit het e-boek te lezen. Ook kan je de bijbehorende toets maken. Tot slot moedigen we je aan je verder te verdiepen in het e-boek, om meer te begrijpen van de plek van 'Organisatie-ontwerp' in de rest van alle hoofdgebieden van business.

Aantal modules

Deze cursus bestaat uit 3 secties. 

Toetsing

De module heeft een set evaluatievragen, alle o.b.v. keuze tussen A, B of C. Om te slagen moet je uiteindelijk 60% van de vragen goed hebben beantwoord.

Certificaat

Als je slaagt voor de eindtoets, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn of op een ander loopbaanportal zoals At Monday plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!

Organisatiegericht aansturen
Plannen en organiseren